Šokoladinis tortas su lazdyno riešutų krokantu

Šokoladinis tortas su lazdyno riešutų krokantu


"Išvysk pasaulį smiltelėje, Dangų – lauko gėlėje. Sutalpink begalybę saujoje, O amžinybę – valandoje."
(William Blake)

Šokoladiniai šokoladiškai šokoladinis :) Šis tortukas tapo vienas mano favoritų, skanus, bet tikrai ne tiems, kurie labai skaičiuoja kalorijas, nebent darysite išimtį :) Aišku, tai ne kasdienis pyragas, kurį galima išsikepti tiesiog šiaip,... bet.. kas gi trukdo švęsti kiekvieną dieną? :)
Receptą radau kažkur klaidžiojant internete, bet neišsisaugojau nuorodos..



Torto pagrindui reikės (naudoju 26 cm torto formą su nuimamais kraštais):
250 g šokoladinių sausainių
100 g lazdyno riešutų (galima keisti kitais, savo mėgstamais)
70 g sviesto

Gamybos procesas:
Sausainius susmulkiname su blenderiu iki trupinių, pakepiname riešutus, juos taipogi susmulkiname blenderiu, sumaišome su sausainiais ir tirpintu sviestu. Visą šią masę sudedame į torto formą, gerai suslėgiame (tą aš paprastai atlieku stiklinės dugno pagalba).

Torto pagrindą siūlyčiau sulaistyti sirupu (pvz vandens ir cukraus, gal kavos su cukrumi, kas nori vyno, brendžio ar kokio mėgstamo likerio-sirupo).
Torto pagrindą dedame į šaldytuvą porai valandų.

Šokoladiniams putėsiams reikės:
400 ml riebios grietinėlės
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymų
2 šaukštų tirpios kavos

Gamybos eiga:
Šokoladą ištirpiname su 200 ml grietinėlės ant garų vonelės (į didesnį puoda pripilam vandens ir jį užvirinam, ant jo pastatome mažesnį puoda ar dubenį, kuriame tirpinsime produktus). Baltymus iki standžių putų išplakame su cukrumi taip pat ant garų vonelės, sudedame tirpią kavą. Šokoladinę bei baltymų masę atsargiai tarpusavyje sumaišome. Grietinėlę išplakame iki standumo ir viską kartu sumaišome. Gautus putėsius sudedame ant pagrindo ir padedame į šaldytuvą sustingti. Geriausiai laikyti per naktį.

Kitą dieną ruošiame lazdyno riešutų krokantą, kuriam reikės:
~30-40 g lazdyno riešutų (galima keisti kitais)
~50 g cukraus
~30-40 g sviesto

Gamybos eiga:
Riešutus susmulkiname iki smulkesnių dalelių (bet ne iki dulkių) smulkintuvu. Keptuvėje ištirpiname sviestą, suberiame riešutus ir cukrų ir nuolat maišydami kepiname kol riešutai taps auksinės spalvos. Siūlyčiau toli nuo viryklės neatsitraukti, nes labai greit viskas gali tiesiog pradėti degti.
Riešutus supilame bei paskirstome plonu sluoksniu ant aliuminio folijos ir paliekame atvėsti. Jei suliptų - tiesiog reikės padaužyti kočėlu arba bandyti atskirti rankomis.
Gautu riešutų krokantu puošiame torto viršų. Skanaus!



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More