Plikyti amerikietiški riestainiai (nesaldūs)

Seniai seniai esu ragavusi šiuos riestainius jų gimtinėje, Amerikoje. Juos drąsiai galima valgyti vienus, o ten įprastai juos perpjauna perpus, apskrudina tosteryje, pertepa sviestu ar lydytu ar kokiu minkštu sūriu ir valgo vienus arba kaip priedą prie kokio patiekalo. Aišku galima daryti taip ar kitaip - kaip tik patinka. Galima naudoti kaip sumuštinio pagrindą, jei tik norisi. Dar galima ant paviršaus užberti sezamo sėklų, aguonų ar kokio kitų mėgstamų sėklų ir pan. Spėju pagal šį receptą dedant daugiau cukraus galima ir saldžius riestainius pasigaminti, bet tam aš turiu pasislėpus geresnį receptą, tad dabar ne apie tai :) Žodžiu kepkite, paprasta ir tikrai skanu!


Plikyti amerikietiški riestainiai (nesaldūs)


Jums reikės:
7 g sausų arba 23 g šviežių mielių
1,5 arbatinio šaukštelio cukraus
1 1/4 puodelio šilto vandens
500 g miltų
2 arbatinių šaukštelių druskos (arba kiek daugiau, jei norite sūriau)

Gamybos eiga:
Mieles užpilame vandeniu, įberiame cukrų ir išmaišome. Pastatome šiltoje vietoje keliolikai minučių, kol paviršiuje atsiras puta (arba skystis kiek pakils). Miltus sumaišome su druska, supilame mielių antpilėlį ir minkome minkome minkome kol tešla tampa elastinga, apie 15-20 min. Dubenį uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai pastovėti apie 1,5 valandos kol tešla padvigubės. Tada dar paminkykite ir palikite dar dešimčiai minučių. Iš tešlos suformuokite apie 5 cm skersmens rutuliukus, tada viduryje pirštu išspauskite skylę ir šiek tiek suplokite - bent man šis būdas gaminti riestainius labiausiai patiko (galima išminkyti virvelę ir ją sujungti, bet rutuliuke skylutes formavimo riestainiai man gavosi gražesni, o ir gaminosi daug greičiau).
Gautus riestainiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir padėkite šiltai dar bent 15 min.
Paimkite didelį puodą, užvirinkite vandenį (beje, aš į vandenį įpyliau šiek tiek agavos sirupo, galima dėti tiesiog cukraus šaukštą, medaus arba nieko nedėti) ir vieną po kito atsargiai sudėkite riestainius - aišku nepersistenkite, jei per daug pridėsite riestainių, jiems išsipūtus jie gali prarasti savo formą, sulipti. Išplaukus riestainiui į paviršių, jį reiktų pavirti apie minutę, apversti, tada dar pavirti minutę laiko - jei norite kietesnių riestainių, virimo laiką prailginkite dar minute-dviem. Riestainius išimkite iš vandens, nuvarvinkite ir vėl padėkite ant skardos ir dėkite iki 220 C laipsnių įkaitintą orkaitę apie 20 minučių. Atvėsinkite ant grotelių ir valgykite (aš juos pirmuosius valgiau dar šiltus). Skanaus!

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More