Gaivusis tortas su mėlynėmis

Artėjo mano brangiausiojo gimtadienis, kurį paminėti nusprendėme tik mažame šeimos rate, o ir laiko pasiruošti nelabai buvo, bet kaip gi be torto! Praktiškai iki paskutinės minutės vis masčiau kokį tortą ar pyragą kepti, juk kaip be jo :) Ir va, sukausi sukausi virtuvėje ir iškepiau - paruošiau mėlynių tortą - gavosi tikrai skanus, gaivus, lengvas - labai labai vasariškas. Teks daryti dar :) Uogas galima naudoti ir kitas - viskas koreguojama priklausomai nuo jūsų skonio, sezono ir turimų vaisių - uogų.
Šį kartą kepiau biskvitą ir pertepiau tą pačią dieną dėl skubėjimo, bet, kaip jau esu minėjusi, geriausia biskvitą iškepti vieną dieną, kitą dieną pertepti ir jau trečią dieną valgyti :)


Gaivusis tortas su mėlynėmis


Jums reikės:
Biskvitui (kepimui naudojau 22 cm skersmes tortinę nuimamais kraštais):
4 didesnių kiaušinių
100 g cukraus
100 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio cinamono

Gamybos eiga:
Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išsukame kartu su cukrumi iki baltos purios masės. Miltus sumaišome kartu su kepimo milteliais, cinamonu, po truputį įsukame į trynių masę. Kiaušinio baltymus išplakame iki standžių putų kartu su druska ir iš lėto, maišant mediniu šaukštu iš apačios į viršų abi mases sujungiame. Biskvitą galite kepti arba visą vienu kartu (180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių) arba sudalinti į 3-4 dalis ir kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min. Aš paprastai kepu per kelis kartus - man taip labiau patinka. Jei kepėte visą vienu kartu, atvėsusį reikės supjaustyti į 3-4 dalis.

Sulaistymui reikės:
2/3 puodelio karšto vandens
1 valgomojo šaukšto cukraus
citrinos sulčių (kiekį pagal skonį reguliuoti galima, aš vietoj citrinos sulčių naudojau limoncello likerį ir nedėjau cukraus)

Gamybos eiga:
Visus ingredientus sumaišome, atvėsiname.

Pertepimui reikės:
~200-250 ml grietinėlės (naudojau 35% riebumo)
~200 g maskarponės sūrio
~200 g graikiško jogurto
cukraus pagal skonį ir poreikį
citrinos sulčių rūgštelei (pagal poreikį, aš įpyliau Limoncello)
~150-200 g mėlynių
~15 g želatinos

Gamybos eiga:
Želatiną užpilame vėsiu vandeniu (pilu kol apsemia ir dar šiek tiek) ir paliekame keliolikai minučių kol išbrinks. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo, įmaišome maskarponės sūrį, graikišką jogurtą, citrinos sultis. Želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, šiek tiek atvėsiname, įdedame kelis šauktus jogurto-grietinėlės masės, gerai išmaišome ir tada visą šią masę sudedame į jogurto-grietinėlės masę, išmaišome. Atsargiai įmaišome ir mėlynes (arba jas galima bus tiesiog sluoksniuoti torto surinkimo metu, dedant ant pertepimo masės).

Papuošimui reikės:
~100 g mėlynių
~10 g želatinos (aš pritrūkau, tad vietoj jos naudojau agar agar'ą)

Gamybos eiga:
Želatiną užpilame vėsiu vandeniu (pilu kol apsemia ir dar šiek tiek) ir paliekame keliolikai minučių kol išbrinks, o vėliau ištirpiname ant silpnos ugnies, atvėsiname tada sumaišome su mėlynių mase.

Torto surinkimas:
Dedame biskvitą, sulaistome sirupu, dedame dalį pertepimo (jo kiekis priklausys nuo biskvito sluoksnių ir pamąstykite ar norėsite kremo ant viršaus ar ne) ir taip sluoksniuojame visą tortą. Aš susluoksniavusi visą tortą įdėjau jį valandai - dviem į šaldytuvą, kad geriau sustingtų, o tik tada puošiau uogomis - tiesiog ant viršaus gražiai uždėjau mėlynių-želatinos masę ir vėl įdėjau į šaldytuvą nakčiai. Skanaus!




1 komentarai (-ų):

Ruffle Chatter rašė...

Nuostabus tortas. Kepame dažnai, patinka net tiems, kurie saldžiai nemėgsta.

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More