Tortas "Aksominė naktelė"

Reikia prisipažinti - šį tortą kepti pradėjau pagal Beatos receptą, kitur internete vadinamas aksominis kavos ar pan, bet nukrypau šiek tiek, taigi negalėčiau pavadinti jį tokiu pačiu. Biskvitus kepiau pagal jos receptą (galiu pastebėti, kad nemažai darbo su jais, bet buvo skanūs), o pertepimas gavosi šiek tiek kitoks, nes taip norėjau aš. Pagal skonį labai primena pirktinį tortą "Naktelė", kurį beje labai seniai ragavau, nežinau ar dabar jos skonis nepakito... Na bet tortas drėgnas, sunkus, bet labai skanus! Beje, patarčiau gal net ir proporcijas sumažinti ir kepti mažesnėje formoje, nes iš nurodytų kiekių galima buvo padaryti 5-is biskvito lakštus 28 cm tortinei, o aš realiai panaudojau jų 4 - į vieną biskvitą sėkmingai pasikesino mažiausias mūsų šeimos narys, jį gražiai patrupino, paragavo, žodžiu jam buvo smagu, kol mama nematė... Aišku ne bėda - iš biskvito likučių aš pagaminau skanių pyragaičių "Bulvyčių". Kaip visada, aš biskvitus kepu dvi dienos prieš planuojamą torto valgymą, o pertepu - surenku - puošiu išvakarėse.




Tortas "Aksominė naktelė"

Jums reikės:

Biskvitui (28 cm formai)
250 g kambario temperatūros sviesto
400 g cukraus
4 didelių kambario temperatūros kiaušinių
400 g miltų
80 g kakavos miltelių
3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
vanilės ekstrakto arba cukraus
350 ml pieno
4 valgomųjų šaukštų tirpios kavos, kuri ištirpinta 3-uose valgomuosiuose šaukštuose karšto vandens

Gamybos eiga:
Sviestą išssukame su cukrumi iki baltos, purios masės, po vieną įmušame kiaušinį ir gerai išmaišome (bent po 3 minutes) kol neliks kiaušinio pėdsakų. Sudėjus visus kiaušinius viską gerai išmaišome (maišydami stengiamės, kad į masę patektų kuo daugiau oro).
Pieną sumaišome su vandenyje tirpinta kava bei vanile.
Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir viską kartu persijojame bent 4 kartus (oi linksma tai daryti, nes mano virtuvė skendėjo miltų - kakavos mišinio dulksnoje) - mums reikia, kad miltai "pagautų"  kuo daugiau oro, būtų kuo puresni.
Į sviesto masę palaipsniui įmaišome dalį miltų masės, dalį pieno, dalį miltų ir t.t. kol viskas gerai išsimaišys. Maišyti reiktų iš apačios į viršų, stengiantis, kad tešloje liktų kuo daugiau oro.
Orkaitę įkaitiname iki 160 C laipsnių.
Ant skardos dedame kepimo popierių, torto formos šonus, ir į vidų supilame dalį masės (turi gautis iš viso keturi biskvitai). Paruoštą kepimui tešlą dedame į orkaitę ir kepame apie 12 min. Jei norite, galite kepti iš karto visą biskvitą, apie 40-50 min, o vėliau jį tiesiog padalinti į 4 dalis.

Sulaistymui reikės:
300 ml paruoštos stiprios karštos kavos
150 g cukraus
50 - 100 ml likerio (galima tos pačios kavos ar grietinėlės, brendžio ar pan - aišku alkoholio pilti nebūtina)

Gamybos eiga:
Sumaišome visus ingredientus, atvėsiname.

Pertepimui reikės:
300 ml riebios grietinėlės
500 g maskarponės sūrio
indelio Rududu (galima keisti namine karamele)
2 valgomųjų šaukštų pasirinkto likerio ar brendžio (nebūtina)

Gamybos eiga:
Grietinėlę išplakame iki standumo, palaipsniui plakant sudedame maskarponės sūrį bei Rududu, supilame likerį (pamažu stebėkite, kad pertepimas labai nesuskystėtų).

Papuošti galite kaip patinka - tiesiog pertepti tuo pačiu pertepimu bei užtarkuoti šokolado ar pan, aš puošiau šokoladiniu ganašu, kuriam pasigaminti sunaudojau:
200 g riebios grietinėlės
200 g juodojo šokolado (ne mažiau 70% kakavos)

Gamybos eiga:
Ant garų vonelės iki užvirimo pakaitiname grietinėlę, sudedame smulkintą šokoladą ir maišome kol šokoladas ištirps. Atvėsiname ir padedame į šaldytuvą pernakt.

Torto surinkimas:
Dedame pirmąjį biskvitą, jį sulaistome sirupu, pertepame ketvirtadaliu kremo, tada vėl dedame biskvitą, sulaistome, pertepame, vėl dedame biskvitą, sulaistome, pertepame ir ant viršaus dedame paskutinįjį biskvitą, kurį sulaistome, užtepame (jei norite) pertepimu viršų arba/ ir torto šonus.
Papuošimui ganašą išėmus iš šaldytuvo suplakti plaktuvu, kol masė pasidarys puri ir padidės. Puošti kaip patinka.
Skanaus!






0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More