Bananinis medaus tortas

Kažkada maniau, kad tortus kepti yra švelniai tariant nežmoniškas darbas. Pirmieji tortai tikrai reikalavo nemažai pastangų ir laiko, bet pamažu atradau ir išmokau atskirti paprasčiau ruošiamus bei skanius tortus, pradėjau daugiau jų  kepti, eksperimentuoti ir dabar jau šis darbas ne toks alinantis atrodo. Anaiptol. Tik kartais puošimas jo gali pareikalauti daugiau pastangų, kaip man nutiko šį kartą, na, bet pirmą kartą bandžiau kepti tokį tortą, taip kad prašome nesikabinėti per daug :) Kitą kartą papuošti pavyks gražiau :) O šiaip tortas tikrai skanus, kepkite ir mėgaukitės! Primenu, kad man skaniausia ir geriausia pradėti tortą kepti prieš dvi dienas, pirmąją dieną kepant biskvitus, antrąją gaminant pertepimą bei surenkant tortą ir puošiant arba tą pačią dieną arba tą dieną, kai jis bus valgomas. Idėją nušvilpiau iš SM forumo.


Bananinis medaus tortas


Biskvitui reikės (26 cm skersmens formai):
2 kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų medaus
1,5 valgomojo šaukšto kambario temperatūros sviesto
1 indelio kondensuoto pieno su cukrumi
1,5 stiklinės miltų
1 arbatinio šaukštelio sodos, nugesintos actu
žiupsnelio druskos

Gamybos eiga:
Kiaušinius išplakame iki purios masės, palaipsniui maišant sudedame medų, minkštą sviestą, kondensuotą pieną, miltus, sodą, druską. Iš tešlos reikės iškepti 4 biskvitus, aš visada juos kepu atskirai arba galima kepti tešlą tiesiog padalinus į dvi dalis, vėliau biskvitą padalinti perpus. Nuimkite tortinės šonus, padėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, supilkite dalį tešlos ir kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje - jei kepate ketvirtadalį tešlos, tai kiekvienam biskvitui iškepti prireiks maždaug 10-11 min, jei du biskvitus - apie 20 min.
Atvėsinkite biskvitus.


Biskvito sulaistymui reikės:
200 ml šiltoko vandens
0,5 citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų cukraus

Gamybos eiga:
Vandenyje ištirpinam cukrų, įmaišome citrinos sultis.


Pertepimui reikės:
840 g riebios grietinėlės
6 valgomųjų šaukštų su kaupu cukraus
pusės citrinos sulčių (maždaug, žiūrėkite pagal skonį)
5-7 prinokusių nemažų bananų

Gamybos eiga:
Išplakite šaltą grietinėlę iki standumo kartu su cukrumi, supilkite citrinos sultis, gerai išmaišykite.

Surinkame tortą:
Dedame vieną biskvitą, sulaistome ketvirtadaliu paruošto sirupėlio, sudėkite trečdalį grietinėlės pertepimo, supjaustykite griežinėliais bananus ir sudėkite dalį jų ant pertepimo. Bananų negailėkite, dėkite juos vieną šalia kito. Ant viršaus dedame antrą biskvitą, sulaistykite, sudėkite pertepimą, bananų sluoksnį, vėl biskvitą, sulaistykite, vėl pertepimą, vėl bananus, ant viršaus dėkite ketvirtą biskvitą, kurį taipogi sulaistykite. Puoškite kaip jums labiausiai tinka ir patinka, o aš rekomenduoju puošti šlapiu bezė.

"Šlapiam" bezė kremui reikės:

4 kambario temperatūros kiaušinio baltymų
1 stiklinės cukraus
vanilinio cukraus, jei pageidaujate
1/4 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties

Gamybos eiga:
Baltymus paplakame kol suputos su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Naudokite tokį indą, kurį galima būtų naudoti kaip garų vonelę. Užviriname puodą su vandeniu, ant viršaus statome indą (ar puodą) su baltymų mase (svarbu, kad dugnas nesiektų vandens) ir plakame gan ilgokai (iš viso gal apie 15 minučių), po 5 plakimo minučių sudėkite citrinos rūgštį. Kai kremas pasidaro labai kibus, standus (prilimpa prie mikserio šluotelių), nukelkite indą nuo vandens ir plakite dar 3-5 minutes (kremą turėtų būti sunku nuimti nuo mikserio šluotelių, jis turi būti labai tirštas, standus, panašus į sviestinį. Jei reikia, dabar dėkite maistinius dažus (geriau milteliais, nes skysti dažai gan atskiedžia bezė ir ji gali suskystėti bei tapti netinkama, kas man ir atsitiko).







2 komentarai (-ų):

Silvija rašė...

Kiek suprantu, tai spalvota torto dalis buvo išgauta maistinių dažų pagalba, tiesa? Kokie maistiniai dažai buvo naudojami? Šiaip atrodo tikrai skaniai, tik beveik esu įsitikinusi, kad tokios formos nepavyks išgauti.

uraganas virtuveje rašė...

Laba diena,
Taip, torto viršus (t.y. bezė) spalvintas maistiniais skystais dažnais iš buteliukų (jei teisingai pamenu http://smagukepti.lt/132-naturalus-dazai). Torto forma, papuošimai gali būti kitokie. Norint galima daryti visiškai natūralų, taip vadinamą "nuogą" (ang. naked) torto papuošimą, kurį vasarą naudoju labiausiai :)
Skanaus!

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More