Žuvis (dorada) druskoje

Tenka prisipažinti, kad žuvis ant mūsų stalo ne toks jau ir dažnas svečias, kaip norėtųsi. Bet priežastis to gana paprasta - na tiesa sakant nelabai žinau kur normalios žuvies gauti. Na karts nuo karto nusiperkam kokį alia eko šamą ar Lietuvos telkiniuose sužvejotą žuvį, bet dažnai jos nepavyksta gauti, tad kartais nusiperkame paprastos žuvies iš supermarketo. Vienas iš puikiausių, labai paprastų receptų - iškepti žuvį druskoje (beje šiuo principu galima kepti ne tik žuvį, bet ir vištą ir pan) - nebūtini net prieskoniai, nes žuvis išlaiko natūralų skonį, iškepa super minkštutė, drėgna, žodžiu tikrai vertas dėmesio receptas. Pamėginkite ir Jūs!


Žuvis (dorada) druskos pataluose

Jums reikės:
Žuvies (aš šį kartą kepiau karališkas ar kokios jos ten doradas, sunaudojau 2)
Citrinos (nebūtina)
Krapų, pankolio, pipirų ar kokių kitų prieskonių, jei tik norite (bet iš principo šiam būdui galima nenaudoti nieko papildomai)
Druskos (dviem žuvim sunaudojau maždaug 600-700 g), aš naudojau pačią pigiausią, rupią, kuri paprastai kažkodėl ne prie maisto produktų visų dedama

Gamybos eiga:
Visų pirma žuvį išdarinėjam, jei ji dar neišvalyta - išimam vidurius, žiaunas. Žvynų aš paprastai nelupu, nes vis tiek odelę paliekam, jos nevalgome.Visą žuvį gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Į žuvies vidų, jei pageidaujame, dedame norimus prieskonius: pankolius, griežinėliais pjaustytą citriną, krapus, pipirus ir pan. Skardą ar kepimo formą (reiktų pasirinkti pagal žuvies dydį, nes naudojant labai didelę formą sunaudosite labai nemažai druskos) išklojame folija (aš to nepadariau, bet išklojus folija vėliau paprasčiau tą skardą išvalyti, nes tiesiog viską išmeti ir tiek), ant viršaus supilame tolygiu sluoksniu druską, dedame žuvį ir ją užklojame druska. Žuvies galvos ir uodegos "užkloti" druska nebūtina, nes jų vis tiek nevalgysime.
Druska užklota dorada
Dedame į iki 240 C laipsnių įkaitintą orkaitę, pakepame 10 min, po to sumažiname karštį iki 200 ir kepame dar apie 20-30 min. Aišku kepimo laikas priklauso ir nuo žuvies dydžio..
Iškepus gražiai su peiliu, šakute ar kokiu kitokiu įrankiu nukrapštome nuo viršaus druskos sluoksnį (galima suskaldyti pradžioje, tada tiesiog nurinkti druskos gabalus), tik darome tai atsargiai, stengiantis nepažeisti žuvies odos, kad druskos nepatektų į pačią žuvį, gražiai išimame gabaliukus ir valgome su mėgstamu garnyru. Skanaus!


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More