Krupnikas "Tėčiui"

Ech, tas noras kažką užmaišyti, pamakliavoti... Vėl kažkas, ką norėjau padovanoti - šį kartą tėčiui. Na ir sugalvojau "išvirti" krupniką. O jų variantų kaip žinia yra tikrai nemažai. Net užsienyje ne lietuvaičiai šį gėrimą gamina, tad kodėl nepabandžius ir man? Labai norėjau padaryti su stumbražole, bet neradau jos niekur, tai teko daryti kitaip.. Jei kas pasakys kur ta stumbražole rasti, šaukite garsiai, vis tiek aš jos noriu. Aišku jei ką, teks pievoje vasaros metu ieškoti.. Tai pridėjau praktiškai visą savo prieskonių arsenalą - jei kažko iš sudedamųjų dalių namie neturite, o pasigaminti šį taurųjį gėrimą norite, gaminkite kitaip, skonis kiekvieną kartą gausis vis kitoks. Beje, jį galima gaminti ir su spiritu, tik atsargiai su kaitinimu, nes galite padegti virtuvę :) Šiaip originaliai jis turėtų būti švelniai geltonos spalvos, bet manasis, dėl prieskonių gausos, kiek patamsėjo.
Na o šiaip stiprus, sveikas gėrimas, vartojant saikingai ir atsakingai, mėgaukitės!




Krupnikas "Tėčiui"

Jums reikės:
100 g ar pan vandens
vieno nedidelio apelsino žievelės (geltonosios dalies)
pusės citrinos žievelės
kokių 5 kadagio uogų
šiek tiek imbiero (galima tarkuoti žalią arba naudoti džiovintą)
keletos kardamono skiltelių
keletos gvazdikėlių
keletos anyžių
žiupsnio muskato riešuto
žiupsnio krapų sėklų
žiupsnio šafrano
cinamono lazdelės
vanilės ankšties
200 g medaus
0,5 L kokybiškos degtinės

Gamybos eiga:
Visus prieskonius paviriname kartu su vandeniu, kol pakvips visi namai, o pusė skysčio nugaruos. Nukelkite nuo ugnies, leiskite kiek atvėsti. Į pravėsusį sirupą sudėkite medų (sirupas turi būti šiltokas, kad medus ištirptų, - kai kuriuose receptuose medų virina kartu su sirupu, bet aš norėjau išsaugoti medaus vertingąsias savybes), išmaišykite gerai.

Supilkite degtinę ir visą užpiltinę kartu šiek tiek pakaitinkite (neužvirinkite jokiu būdu). Palikite per naktį "prisirpti" ir kitą dieną viską gerai "prakoškite" (per sietelį, marlę ar pan) - prakošimo procedūrą gali tekti kartoti kelis kartus, jei naudojote maltus prieskonius. Supilkite krupniką į butelį ir padėkite į tamsią vietą pribręsti bent mėnesiui. Iš principo kuo ilgiau laikysite, tuo brandesnis skonis bus.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More