Ciabatta

Mūsų šeimos viena iš lengvesnių mėgstamiausių duonų - bet kam pirkti parduotuvėje, jei galima ją pasigaminti namie? Nes tai padaryti tikrai paprasta, reikiamus produktus tikriausiai turės kiekvienas iš mūsų namuose.
Internete yra begalės interpretacijų šiai duonai pagaminti, vieni receptai kiek sudėtingesni, kiti paprasti. Šiaip norint pagaminti puikią ciabatą, ją reiktų brandinti beveik parą (tiksliau 18 val pirmą kartą, dar kartą 2 val jau ant kepimo popieriaus, svarbi ir tinkama aplinkos temperatūra), tešlos gerai išmaišyti - minkyti kaip ir nereiktų, o tiesiog visus ingredientus sumaišyti (kad nebūtų miltų gumuliukų) ir kuo mažiau prie tos tešlos liestis, be to svarbu tinkama kepimo temperatūra, drėgmė. Na ir iškepus privaloma vėsinti ant grotelių (iš apačios turi cirkuliuoti oras taipogi). Na čia bendrieji patarimai. O aš išsamiau papasakosiu apie šiek tiek paprastesnį gamybos būdą, nes tiesiog tingėjau laukti tas 20 valandų, o duona taip pat iškepė puiki. Porėta, suspaudus grįžo į pradinę padėtį su visais burbuliukais :) Pamėginkite, tik naudokitės patarimais kaip daryti, ir pavyks ir jums!




Duona "Ciabatta" - paprasta versija

Jums reikės (2 kepaliukams):
7 g sausų mielių
2 arb. šaukštelių cukraus
370 g šilto vandens
500 g miltų
12 g druskos

Gamybos eiga:
Mieles ir cukrų supilame į šiltą (ne per karštą) vandenį, išmaišome ir paliekame kol atsiras viršuje plutelė, vanduo šiek tiek suburbuliuos. Aš puodelį su mielėm pastatau šiltai, kad reakcija greičiau įvyktų.
Druską sumaišome su miltais, supilame vandens-mielių tirpalą ir pamaišome (bet nepermaišome) lengvai, kad neliktų miltų gumuliukų. Uždengiame rankšluosčiu ir padedame kur nors šiltai (realiai aplinkos temperatūra turėtų būti 25-30 C laipsniai - jei namie šalta, radiatoriai neveikia, tai pamėginkite tešlą kildinti orkaitėje - 3-4 min įjunkite ant minimalios ugnies ir išjunkite - tada įdėkite tešlą). Svarbu, kad nelįstumėte dažnai pažiūrėti po tuo rankšluosčiu kas ten vyksta ir pan. Laikome taip bent 2 valandas, galima ir ilgiau. Masė turėtų bent 2 kartus padidėti. Tada atsargiai mentele tarsi nustumiame tešlą nuo indo šonų ir palengva išimame (jokiu būdu nespaudžiant, neminkant, stengiantis išsaugoti tą tešlos porėtumą, burbuliukus) ir perkeliame ant miltais pabarstyto stalo (arba galima perkelti tiesiai ant miltais padengto kepimo popieriaus, kuris padėtas ant skardos, ant kurios ir kepsite duoną). Jei kepame iš pilnos porcijos, tai mentelės pagalba tešlą reiktų padalinti į dvi dalis ir formuoti ovalios formos duonelę (paviršius turėtų taipogi būti padengtas miltais). Suformavus duoną, jei tai darėme ne ant skardos su kepimo popieriumi, tai perkeliame atsargiai ją ant skardos, padengtos kepimo popieriumi ir padedame šiltai dar bent jau pusvalandžiui, o geriau valandai, kad pakiltų.
Tuo metu orkaitę įkaitiname iki 240 C laipsnių, į apačią padėję gilią skardą su vandeniu - mūsų duonelė turės kepti drėgnoje aplinkoje - vanduo turės būti visą kepimo laiką.
Pakilus suformuotai duonai dedame į įkaitintą, garų kupiną orkaitę ir kepame apie 35 min. Plutelė turėtų būti tamsoka. Jokiu būdu kepant nelendame į orkaitę pažiūrėti kas ten vyksta. Iškepusią duoną perkeliame ant grotelių, kad duonos apačioje cirkuliuotų laisvai oras ir paliekame pilnai ataušti apie pusantros valandos.
O tada jau pjauname ir gardžiuojamės! Skanaus!


Pamėginau kepti Ciabatta su dalimi rupiai maltų kvietinių miltų, rugių selenom, įvairiom sėklom - duonos tekstūra gavosi kiek sunkesnė, tai jau netipiška Ciabatta, bet vis tiek skani!



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More