Lašišos, sūrio ir špinatų pyragas (kišas)

Puikus, skanus, nesudėtingai pagaminamas. Ką čia bepasakosi - imkite ir gaminkite!




Lašišos, sūrio ir špinatų pyragas

Jums reikės:
Tešlai (kišui):
150 g šalto sviesto
260 g miltų
1 didesnio kiaušinio
2 valgomųjų šaukštų grietinės
žiupsnio druskos

Viršui:
~300-400 g lašišos arba upėtakio filė
2-3 valgomųjų šaukštų garstyčių
žiupsnio druskos
mėgstamų prieskonių žuviai
~100 g špinatų
~30 g sviesto
~ 50 g lydyto sūrio (to, kur kietesnis šiek tiek, kurį galima būtų sutarkuoti, bet iš principo jį galima keisti ir kitu, fermentiniu, čederio ar pan, žodžiu pyragui iš principo skanu naudoti kelių rūšių sūrį)
~100 g ožkos sūrio (minkšto, galima keisti kitu, pvz brinza, gal ir feta ar pan)
2-3 kiaušinių
~50 g tarkuoto sūrio (galite eksperimentuoti, - aš naudojau Džiugo sūrį)
~150 ml grietinėlės
maltų pipiriukų
krapų, svogūno laiškų ar pan

Gamybos eiga:

Pirmiausia reiktų marinuoti lašišą - ją supjaustome gabalėliais, padruskiname, supilame mėgstamų prieskonių bei garstyčias, gerai išmaišome ir paliekame marinuotis bent jau kelias valandas, o geriausiai per naktį.

Gaminame trapią, trupinėlių tešlą - šaltą sviestą sutarkuojame (kuo greičiau), supilame miltus, druską ir greit pjaustome dviem peiliais - sviestą reikia susmulkinti. Kai pavargstame arba tiesiog nusibosta, tada rankomis triname tarp pirštų, kad neliktų didesnių sviesto gabaliukų - tešla turėtų būti biri tarsi smėliukas. Tada įmaišome kiaušinį bei grietinę (šiaip grietinės kiekis turėtų priklausyti nuo tešlos - jį turėtų būti vientisa). Tešlą dedame į šaldytuvą valandėlei.
Atšalusią tešlą dedame ant sviestu išteptos formos, tolygiai paskirstome, padarome aukštus kraštus, subadome šakute. Ant viršaus uždedame kepimo popieriaus arba folijos, ant jos užpilame žirnių arba pupelių ir dedame į iki 180 C laipsnių įkaitintą orkaitę 10-15 min. Tada nuimame popierių su žirniais-pupelėm, šiek tiek pravėsiname pagrindą.
Špinatus lengvai pakepiname kelias minutes keptuvėje ant sviesto, sudedame ant pyrago pagrindo. Ant špinatų sutarkuojame lydytą sviestą, dedame supjaustytą ožkos sūrį, ant jo - pasimarinavusius lašišos gabaliukus. Kiaušinius išplakame su grietinėle, pipiriukais (bei druska, jei pageidaujate), į plakinį sudedame tarkuotą Džiugo sūrį bei smulkintas žoleles. Lašišą apipilame kiaušinių plakiniu.
Pyragą kepame iki 180 C laipsnių įkaitusioje orkaitėje apie 45 min. Ištraukę pyragą iš orkaitės, nepulkite pjauti jo iš karto, leiskite "pagulėti" (geriausiai net ir uždengę folija ar pan) dar 10 min kambario temperatūroje. Skanaus!


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More